Een winderige en hobbelige ankerplek

Een winderige en hobbelige ankerplek

03 juni 2016

Ankeren tussen Olhao en Ilha da Culatra

3 juni 2016

Vanmorgen zijn we redelijk op tijd vertrokkken uit Vilamoura. We lagen laat in bed omdat we gezellig met de familie Schrier hebben gegeten. En om 7:15 uur werd de catamaran naast ons zeer grondig schoongespoten. Zo grondig dat het bij ons naar binnen spoot. Lekker is dat… Gaap.

Het waddengebiedje onder Faro staat al een tijdje op ons verlanglijstje evenals Rio Guandiana, de grensrivier tussen Portugal en Spanje. Afgelopen april stond er steeds te veel zuidenwind, dus moesten we het overslaan. Maar nu ziet het er goed uit. Vandaag richting Faro en dan de dag erop naar Rio Guandiana. Dan kunnen we daar een paar dagen rommelen, voor we richting Cadiz en Gibraltar gaan. We willen 8 juni in Gibraltar liggen, zodat we Merel 9 juni op kunnen halen in Malaga.

Mooie zeiltocht

Het is een heerlijke zeiltocht van Vilamoura naar Faro. Tegen de tijd dat we de ingang bij Faro ingaan, waait het best fors. We spoelen echt met de vloed naar binnen.

De ingang van het waddengebied onder Faro vanuit het vliegveld

De ingang van het waddengebied onder Faro vanuit het vliegveld

Waddengebiedje onder Faro vanuit het vliegtuig

Waddengebiedje onder Faro vanuit het vliegtuig

Ankeren tussen Olhao en Ilha da Culatra

Het ankergebiedje tussen Olhao en Ilha da Culatra is best druk. Veel Nederlanders! We gooien het anker uit. Inmiddels staat er 25 knopen wind en een behoorlijke deining. Het is ook nog eens hoog water. Voorlopig kunnen we de boot niet af. De wind neemt zelfs toe tot over de 30 knopen…. Dit was toch echt niet voorspeld.

Ankerplek onder Faro, Portugal

Ankerplek onder Faro, Portugal

Ondertussen bekijken we ook de weerberichten voor de rest van de week. Bummer, het lijkt erop dat er volgende week vrij harde wind uit het Oosten gaat komen bij Gibraltar. Dat is niet leuk, want dan komen we de Middellandse zee niet in. We kunnen Merel ook vanuit Cadiz ophalen in Malaga, maar dan moet het er wel naar uitzien dat de wind na 9 juni wel weer gunstig is. Dat is nog een hele tijd vooruit. Lastig, hebben we dan wel tijd om een paar dagen te keuvelen in de grensrivier?

De zeilboten voor anker

De zeilboten voor anker

Toch nog even naar Ilha da Culatra

Om acht uuur ’s avonds gaat de wind eindelijk liggen. We besluiten om het bijbootje toch nog even op te tuigen en naar de kant te varen. Dat is leuk!! Het is een grappig plaatsje. Alleen maar zandpaden en tractorsporen. Ontspannen sfeer, terug in de tijd. We lopen een stukje rond en Teun kan z’n energie kwijt. Ook al moeten we binnen een uur terug omdat het donker wordt, het is leuk dat we dit hebben gezien!

Het eilandje is wel mooi

Het eilandje is wel mooi

image