Herfst of de Morgane of Sark

Herfst of de Morgane of Sark

11 april 2016

Cranberries zoeken op Terschelling!

Toen de boot nog in Nederland lag, gingen we vaak naar de Waddeneilanden. Als we rond oktober in Terschelling lagen, hadden we de traditie om cranberry’s te zoeken. In bepaalde bosjes op Terschelling, zijn namelijk enorm veel cranberry’s te vinden. En die mag je dan zelf plukken. Dicht op de grond, onder mossige planten, zaten ze vaak verstopt. Je moest er dus echt even voor gaan zitten. Maar als er eenmaal een goede plant gevonden was, had je gelijk veel cranberry’s.

B861F69BA56743C8A632EE945AE8FF2B

Hoe komen de Cranberries op Terschelling?

Hoe de cranberry’s op Terschelling zijn gekomen, is te verklaren met een heuse legende.
Vroeger, tijdens de zeevaart, namen de schepen vaten cranberry’s mee op hun lange reizen richting Scandinavië. De bessen moesten de bemanning tegen scheurbuik beschermen. Omdat veel schepen vergingen langs de kust van Terschelling, spoelde er vaak spullen aan. Waaronder ook vaten met de Engelse cranberry’s. Zo zijn de bessen dus terecht gekomen op het eiland, waar ze tegenwoordig nog steeds te vinden zijn.

Jam of taart

Na het zoeken en plukken van de begeerde bessen, wasten en kookten we ze aan boord. Het is lekker om er jam of een taart van te maken. Wel schrokken we even toen we hoorden dat er wel héél veel gelei suiker bij moest. Maar ja, anders werd de jam ook weer zo zuur.

6E8B2F5960974FE5A814696AF9F6A7D7

Naast dat het zoeken en plukken van de cranberry’s al een hele leuke en af en toe competitieve bezigheid is, is het maken van bijvoorbeeld jam ook nog eens leuk. Én lekker! Zeker een aanrader dus!

Mila

Evernote Camera Roll 20160408 220043