De Staande Mast Route als bestemming

De Staande Mast Route als bestemming

05 maart 2020

Het is woensdag 3 april 2019 en we liggen in de Grevelingensluis. Op het moment dat we losgooien, begint het te miezeren. Maar hée, een kniesoor die daar om maalt. Wij zijn lekker onderweg! En we hebben nog heerlijk een paar lange zomermaanden voor de boeg. We gaan onderweg richting Stockholm en de Oostelijke Oostzee.

 

Wat vooraf ging:

In mei 2018 nemen we het besluit om vaker, langer en verder weg te gaan zeilen. We zijn eigenlijk al best vaak aan boord en onze Hallberg Rassy 42E ligt op dat moment in het centrum van Barcelona. Bij onze nieuwe plannen, past wellicht een wat grotere en nieuwere boot waarmee we nog net iets meer “self-supporting” zijn. Herco blijkt zich al lang en breed georiënteerd te hebben. Het wordt een Hallberg Rassy 46. Eind augustus gaat onze oude trouwe HR42E bij Marseille op transport en half september stappen we aan boord van onze Nieuwe Morgane of Sark. We zijn superblij met dit mooie schip!

 

Het najaar en de wintermaanden hebben we gebruikt om de boot een beetje te leren kennen, maar er is nog heel veel te leren en te weten. Verder zijn het een paar drukke maanden geweest. Want in het kader van onze toekomstplannen, hebben we ook ons huis verkocht, een kleiner huis gekocht en zijn we vorige maand verhuisd. We hebben ons werk zo ingericht dat we grotendeels onderweg kunnen werken.

 

Dus, op woensdag 3 april gooien we de trossen los en zijn we blij. We zijn onderweg! We voelen ons vrij en wat maakt ons het uit dat we in een hagelbui 1,5 uur moeten wachten op een schutting door de Krammersluizen en vervolgens ook weer 1,5 uur voor de Volkeraksluizen. Door onze masthoogte moeten we met de beroepsvaart mee en ja, dan moet je soms even wachten.

 

Willemstad en Dordrecht

We overnachten in Willemstad in een praktisch lege haven.

Willemstad

Helemaal alleen in Willemstad

De volgende ochtend gaan we richting Dordrecht. Het cruciale punt in de planning is de opening van de spoorbrug bij Dordrecht. Die draait om 13:12 uur. We zijn er ruim op tijd en leggen aan bij de wachtplaats in het zijvaartje vlak voor de brug. Het is er niet erg diep en we raken zelfs de grond een beetje. Niet zo handig voor een wachtplaats voor zeilboten….

 

De Engelenburgerbrug draait snel erna, om 13:30 uur en we hebben een box bij de KDR&ZV, midden in de stad. Het is prachtig weer. We wandelen een toeristisch rondje door Dordrecht en er komt een bekende van de Hallberg Rassy Connectie aanwaaien om een borrel mee te drinken.

 

Rotterdam Veerhaven

Het lijkt ons leuk om eens in de Veerhaven van Rotterdam te liggen. Het is nog vroeg in het seizoen en als we de havenmeester bellen, geeft hij aan dat er plek is. Vandaag hangt onze planning af van de verkeersbrug bij Alblasserdam. In de nieuw aan geschafte ANWB Wateralmanak en in ons boekje met de gedetailleerde beschrijving van de Staande Mast route staat dat die om 11:45 uur draait. We gaan ruim op tijd weg en zien als we er bijna zijn, om 11:15 uur, de brug ineens open gaan. We zetten de volle vaart erin, maar de brug gaat alweer naar beneden als we er bijna zijn. Dat is raar… Toevallig is dit de eerste brug die we niet van te voren hebben gebeld om de openingstijden te checken of een opening aan te vragen. We krijgen geen respons op het aangegeven VHF kanaal en ook het telefoon nummer blijkt niet te kloppen. Drie keer doorverwezen naar andere telefoonnummers. Dan blijkt dat de openingstijden zijn veranderd en dat het VHF kanaal niet zo’n goede ontvangst heeft. Gelukkig hoeven we maar een uur te wachten, want we willen ook rond laagwater onder de Van Brienenoordbrug door varen. De brug moet in principe hoog genoeg zijn, maar een beetje extra ruimte is wel zo fijn. Gelukkig staat er borden met de hoogte van de brug. 24 meter, we kunnen er goed onderdoor. Toch blijven we het spannend vinden en gaan we er pas onderdoor als er geen grote scheepvaart in de buurt is.

Rotterdam

Midden in Rotterdam

Om 13:30 uur meren we af in de Veerhaven. Wat een topplek om te liggen. Hoewel best koud is, is het prachtige een voorjaarsdag. We genieten van de plek, het weer en de stad. De volgende dag laten we onze Morgane of Sark voor een paar dagen achter. We hebben nog wat verplichtingen thuis en op het werk en gaan even met de trein op en neer naar huis.

 

Braassemermeer en Haarlem

Dinsdag 9 april gaat om 10 uur de Erasmusbrug voor ons open. Het blijft toch bijzonder dat de “hele stad” even wordt stilgelegd om ons erdoor te laten. Prachtig om hier te varen!

 

We gaan weer met redelijk laagwater onder de Van Brienenoordbrug door en ons volgende struikelblok is brug bij de Algerasluis, die we om 11:20 uur moeten halen om de Goudse Spoorbrug om 14:28 uur te halen. Het lukt allemaal prima. Het is nog steeds erg mooi, maar koud weer met een stevige oostenwind. Deze HR 46 met een bijboot in de davits is toch echt wel wat groter dan onze vorig HR42 en soms is het best krap manoeuvreren als we meerdere boten moeten wachten of elkaar moeten passeren.

 

Rond een uur of vijf zijn we in de buurt van het Braasemmermeer en we besluiten te overnachten bij Jachthaven de Brasem. Een leuke, gemoedelijke haven. Er staat inmiddels windkracht 6 en in de jachthaven is niet heel veel ruimte om te manoeuvreren. Maar we kunnen langszij aan de hoge wal. De havenmeester staat ons op te wachten met een pot augurken en pakt een lijntje aan. Er staat een prachtige rode zon boven het meer en een tiental optimisten van de plaatselijke zeilvereniging is aan het trainen. Mijn vriendin Laura die in de buurt woont, komt een glas wijn drinken aan boord. We genieten!

 

De volgende ochtend moeten we vroeg op pad om de opening van de verkeersbrug over de A44 bij Sassenheim te halen om 9:30 uur. De havenmeester is vroeg opgestaan om ons een handje te helpen. Het is net iets boven het vriespunt en er staat zo’n 20-25 knopen wind uit het Oosten. Met mutsen op en handschoenen aan, varen we door Oude en Nieuwe Wetering naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer, terwijl de rest van Nederland verderop op de A4 in de file staat onderweg naar kantoor. We worden ingehaald door fietsers naast ons op de dijk. We genieten er erg van om deze tocht door het Nederlandse landschap zo op ons gemakje te kunnen doen.

 

Na de brug bij Sassenheim volgen er meer bruggen. Sommige openen snel, maar voor de Elsbroekerbrug tussen Hillegom en Lisse moeten we met nog een paar boten bijna 3 kwartier steken in het smalle water terwijl we af en toe 27 knopen wind om ons oren krijgen.

 

Aan het begin van de middag naderen we Haarlem. We varen over het Spaarne langs het huis waar ik met mijn zusje en vriendinnen heb gewoond toen ik begin 20 was. Echt leuk om door de stad te varen waar ik ben opgegroeid. Je kunt zelf een plekje zoeken aan de kade van het Spaarne. De doorvaart inclusief liggeld is 18,75 euro. Dat zijn nog eens leuke tarieven! Het allerleukste lig je aan de steiger vlak voorbij de Burgwal, maar helaas passen we daar niet meer tussen. We leggen aan bij de Houtkade, een klein stukje verderop aan en mijn ouders en zusje, die allemaal nog in en rond Haarlem wonen, komen onze nieuwe boot aanschouwen.

Dwars door Haarlem

Amsterdam en IJsselmeer

Inmiddels is het 11 april. Vandaag van Haarlem naar Amsterdam en draait de planning om de opening van de brug over de A9 bij Spaarndam. Omdat we niet precies weten hoe lang de schutting van het sluisje bij Spaarndam duurt, vertrekken we ruim op tijd. Er is een goede wachtplaats voor de A9 vlak achter het sluisje. We zijn van plan om in Amsterdam echt in de stad te gaan liggen. Bij het nieuwe gerechtsgebouw is een nieuw, klein haventje. Helaas is de brug naar het haventje kapot. We mogen ook aan de buitenkant gaan liggen van de havenmeester, maar dat vinden we toch niet zo veilig.

 

Dus varen we naar Marina Amsterdam. Niet zo romantisch, maar wel comfortabel. Onze dochters wonen sinds kort in Amsterdam en de Mila, de oudste, komt op de fiets met de gratis pont. We eten gezellig bij Loetje aan ’t IJ, dat ook op zo’n gewone doordeweekse avond helemaal afgeladen is. Dit deel van Amsterdam zit wel echt in de lift en heeft best een goede vibe. . Als ik Mila laat in de avond afzet bij de pont, is het nog steeds een komen en gaan van mensen.

 

De volgende dag gaan we richting Muiden. Het varen over het IJ langs het Centraal Station voelt een beetje als het oversteken van een snelweg. Vanuit de grachten komen continue rondvaartboten de hoek om denderen, er varen allerlei andere boten en bootjes tussendoor en de pontjes komen ook van verschillende kanten. Het is hier een stuk drukker op het water dan een paar jaar geleden!

 

Als we door de Oranje Sluizen zijn, vergeet de sluiswachter de brug voor ons (en de andere twee boten) te openen en moeten we weer 3 kwartier steken. En dan zijn we weer terug op het IJsselmeer. We varen langs Durgerdam, waar we 12 jaar doorheen zijn gereden toen we nog in Uitdam woonden. Iets over tweeën leggen we aan in Muiden, voor de Groene Draeck, tegenover het Muiderslot.

 

Nu zijn we vlakbij huis en de komende dagen verblijven we half aan boord en half thuis. Familie en vrienden komen langs aan boord en we kunnen thuis nog wat dingen regelen voor we onze tocht richting de Oostelijke Oostzee gaan beginnen.

 

Staande Mast route als “bestemming”

We hadden de Staande Mast route twee keer eerder gedaan, maar dan altijd om zo snel mogelijk van Zeeland naar het IJsselmeer en andersom te komen. Allebei de keren was het slecht weer. Een keer namen we dezelfde route als nu en een keer ’s nachts in konvooi door Amsterdam heen. Was ook bijzonder. We waren maar met 3 boten, het was half maart en het vroor. Maar de Staande Mast route een keer als doel op zich, op ons gemakje met prettig weer en meerdere stops, vonden we heel erg leuk om te doen!