Hallberg Rassy 46

De Boot

Een Hallberg Rassy 46

De Boot 

Hallberg Rassy 46

Type: Hallberg Rassy 46
Designer: Germán Frers, Argentina
Building year: 2004
Hull number: 196
Length: 14,78
Width: 4,35
Depth: 1,88
Weight: 16.500 kg
Ballast: 6.600
Mainsail:
Genua:
Motor: Volvo 100 pk
Hull speed:
Water capacity: 920 liter
Diesel capaciteit: 660 liter

 

For details: https://www.hallberg-rassy.com/yachts/previous-models/hallberg-rassy-46/

WAAROM EEN HALLBERG RASSY?

In 2002 hebben wij voor het eerst gezeild in een Hallberg Rassy. Het was het model 352 die wij voor twee weken huurden. We hebben toen heerlijk gezeild met ons jonge gezinnetje op het Nederlandse Wad en het IJsselmeer.

Het kriebelde….., een eigen boot was al jaren een grote wens en deze “proef” vakantie was een succes. Ook onze twee jonge dochters vonden het erg gezellig aan boord, hoewel ze het soms best wat spannend vonden.

Nadat wij in september 2002 trouwden op een grote driemaster op en rond onze toenmalige woonplaats Uitdam aan het IJsselmeer, kochten wij een schitterende Hallberg Rassy 352 nummer 628. Wat een schip, wat een comfort en wat een rustig zeegedrag in de wat steilere golven op de Noordzee. Ook de indeling is in onze optiek ideaal, met een grote slaaphut achterin.

Na twee mooie vakanties, waarin we onder andere naar de Oostzee voeren en onze eerste nacht doorzeilden op de Noordzee door de Duitse Bocht, besloten wij in 2004 onze droomboot te kopen. Een Hallberg Rassy 42 E, genaamd Morgane of Sark, is eigenlijk het grotere broertje van de HR 352.

In oktober 2002 hebben wij dit fantastische schip opgehaald in Denemarken/Duitsland. En overgezeild naar Den Oever, onze nieuwe thuishaven. Het was koud in oktober op de Noordzee, maar het was genieten.

De HR 42 E, heeft een prachtige zeeg, met een strak flush dek en is een zeer betrouwbare vriend op zee.

Vele zusterschepen hebben grote reizen gemaakt en sommige zijn zelfs naar Antarctica gezeild. Ons wat te koud, maar het zegt wel wat over de degelijke kwaliteit van dit schip. We hebben heel wat boeken over deze reizen en avonturen in onze boordbibliotheek.

Hoe dan ook onze 1e Morgane of Sark, de Hallberg Rassy 42 E, vonden wij nog steeds een geweldig fijn schip!

Maar toen onze plannen voor een langere en verdere reis concreet werden, wilden we liever een iets nieuwer en meer zelf voorzienend  schip. Het werd een Hallberg 46.

De naam Morgane of Sark vonden wij eigenlijk wel stoer klinken. Onze HR 42 heette al zo toen we haar kochten. Het was natuurlijk wel een must om het Engelse Kanaaleiland Sark te bezoeken, en dat hebben we dan ook gedaan. Wat een schitterend eiland. Een echte aanrader. Onze lokale zoektocht naar de naam leverde niet echt heel veel op. Morgane is waarschijnlijk een Keltische meisjesnaam, maar ook een “zeeschuimer” zou het kunnen zijn. Of een waternimf. Maar ook een verbastering van Fata Morgana, zeer vrij vertaald naar Zeespiegeling is nog denkbaar. Omdat we al zo aan de naam gehecht waren, hebben we de naam meegenomen naar de HR 46.

 

Herco

Hallberg Rassy 32E in ondergaande zon
Hallberg 46 in haven Ile de Groix

Hallberg Rassy 42E

Plategrond HR 42E

Technische specificaties

 

Type:                      Hallberg Rassy 42 E

Ontwerper:            Christoph Rassy / Olle Enderlein

Bouwjaar:               1990

Hull nummer:         243

Lengte:                   12,93

Breedte:                 3,78

Diepgang:              2,05

Gewicht:                 11.500 kg

Ballast:                   4.500

Grootzeil:               35 m2

Genua:                   55 m2

Motor:                    Volvo 100 pk

Romp snelheid:     8,1 knoop

Water capaciteit:   725 liter

Diesel capaciteit:   395 liter

Zijaanzicht Hallberg Rassy 42E